Izbira moške poročne obleke, zahteva enako pozornost in predanost, kakor ženska. Tudi moški si želijo, da bi ta dan bil poseben in bi bili popolni.

Pri izbiri bo treba upoštevati nekaj dejavnikov med katerimi je letni čas, kraj kjer se bo poroka izvajala, stil moškega in tudi slog slovesnosti. Na izbiro vplivajo tudi druge lastnosti moške obleke, o katerih bomo spregovorili v nadaljevanju. 

V obleki se mora ženin počutiti dobro, biti mora udobna, idealno pa je, da se izbrana moška obleka prilega njegovi osebnosti in življenjskemu slogu. Če bo moška poročna obleka, katero nosi, všeč njemu, se bo počutil udobno, samozavestno, srečno in elegantno. Nenazadnje, ali ni to tisto, kar je na koncu tudi najbolj pomembno? 

Moške obleke so na voljo v raznih kombinacijah, velikostih, barvah, različnih stilov, itd. Vse za to, da si bo ženin lahko oblekel svojo sanjsko obleko in se bo v njej počutil najbolje. Ne glede na njegove zahteve in potrebe se zagotovo najde obleka.

Kdaj je pravi čas za nakup obleke?

Izbira moške poročne obleke bo morda težaven zalogaj, morda pa le prijetna in hitro opravljena naloga. Proces načrtovanja oziroma iskanja ženinove obleke naj se začne vsaj 3-4 mesece pred poroko. Časovnica iskanja vašega outfita naj bo vedno narejena glede na čas izdelave, dobave in prilagajanja obleke. Če poročni salon ne bo imel na zalogi vaše velikosti vam jo verjetno lahko dobavi, če boste prišli na pravočasno. Če boste dali izdelati po meri je vedno bolje začeti zgodaj, sicer morda ne bodo mogli upoštevati vseh vaših želja pri izbiri blaga in detajlov.  Nič ne pomeni bolj osebnega kot kos oblačila, narejen samo za vas. In ne pozabite, da se poročni dan zgodi le enkrat v življenju, zakaj ga ne bi naredili čim bolj posebnega.

Kako izbrati pravo obleko?

Ženin mora pokazati individualnost, da izstopa v množici gostov, kot izstopa tudi nevesta.  Če je videz neveste odvisen od številnih malenkosti: šopka, čevljev, pričeske, potem ima za ženina pomembno vlogo pravilno izbrana obleka z pripadajočimi dodatki.

Moška poročna obleka je sestavljena običajno iz hlač v kompletu s suknjičem in poljubno tudi telovnika. Kombinacija obleke s telovnikom ima za moške na enem najbolj pomembnih dogodkov v njegovem življenju neprimerljiv čar in prefinjenost. Ponuja vam veliko izbire glede barv in tkanin, glede na vrsto poroke ali letni čas.

Razen če boste na poroki nosili smoking, je telovnik nepogrešljiv! Smoking obleka je izbira za tiste, ki načrtujejo izjemno formalno poroko. Klasičen smoking se v skladu s tradicijo nosi s tekstilnim „smoking“ pasom, ki ga vedno spremlja še gladek robček in metuljček. Pas iz tekstila z zaponko je dodatek, ki se uporablja z enojnim zapenjanjem na hrbtu in pokriva pas hlač ženina.

Če je obred na prostem in stil poroke ležeren, se ne zahteva, da nosite telovnik.  Neformalna poroka vam dovoljuje možnost, da opustite tudi suknjič. Poroka na plaži zahteva popolno lahkotnost, običajno v pastelnih barvah. Ni pa nujno.

Barve

Trenutno je v trendu zamenjava klasične barvne palete oblek (črna, temno modra) z oblekami svetlih barv. Že iz prejšnje sezone se vse bolj pogosto pojavljata tudi bordo in olivna barva obleke. Te barve se odlično ujamejo s stilom poroke v naravnem okolju (vrtovi, parki, plaže). Sveža in ne tradicionalna barva lahko v videz prinese modernost in prefinjenost.

Materiali

Izbira blaga in poročne obleke je odvisna glede na termin in stil poroke. Najbolj so priljubljene lahkotne volnene tkanine, ki so odlična izbira skozi vso sezono. Na primer, za poroko na plaži je najbolj primerna lanena ali viskozna obleka. Če je čas poroke v poletnih mesecih, se je kar težko izogniti da vam ne bi bilo vsaj malo vroče.

Srajca

Praviloma mora imeti poročna srajca dolg rokav.  Kljub temu da srajce obstajajo v ogromno  krojih, barvah in vzorcih, običajno nosijo srajco oprijetega kroja v smetana – ivory barvi, kot je pogosto tudi obleka neveste. Ker skoraj da ni več snežno belih oblek, se tudi snežno bele srajce ne nosijo več tako pogosto.

V primeru, da ima nevesta barvasto obleko naj bo srajca v sorodnem odtenku nevestine poročne obleke ali svetlejša od ženinove obleke in kravate, za vsaj dva odtenka. V kolikor se odločite za kombinacija barv in vzorcev mora biti le ta dobro premišljena. Po možnosti naj bo ovratnik vaše poročne srajce izrezan ali ravno koničast. Srajca naj bo vedno zataknjena v hlače. Svetujemo da ima ženin za  dan poroke predvideno rezervno srajco za vsak slučaj, če le pride do kakšne nezgode ali prepotenosti. Pri nakupovanju srajc upoštevajte ali boste  nosili kravato ali metuljček.

Dodatki ki jih potrebujejo ženini?

Dodatki so zabaven (in neobvezen) način, da svoji poročni obleki dodate nekaj osebne note.

Naramnice

Ne samo, da bodo naramnice dvignile vaš stil, ampak bodo tudi poskrbele, da bodo vaše hlače ostale varno pripete, medtem ko se boste gibali vso noč. Pogosto se odločajo zanj ženini ki imajo stil poroke v retro stilu.

Pasovi

V večini primerov je vrsta pasu, ki jo uporabljate, odvisna od barve obleke, ki jo nosite. Kot je v navadi, črna obleka zahteva črn pas (usnjen ali lakast). Če nosite modro obleko, bo rjav pas izpadel odlično. V skladu z bolj formalno naravo dogodka poskrbite, da se vaši čevlji in pas ujemajo.

Robček

Žepni robček vstavite v žep suknjiča in s tem popestrite in dopolnite celoten videz. Če pa priteče kakšna solza sreče, imate v hipu rešitev pri roki :)

Manšetni gumbi

Manšetni gumbi so modni dodatek, ki se nosi na manšetah srajce. Manšetni gumbi se morajo ujemati z zaponkami na srajci, če nosite smoking. Pri izbiri le teh ste lahko domiselni, saj je to eden izmed redkih kosov ki res lahko naredi obleko posebno. Manšetni gumbi so redek kos moškega „nakita“, zato ste tukaj lahko kreativni.

Odločitve med metuljčkom in kravato

Vaša izbira med dodatkoma ima velik vpliv na vaš končen izgled. Toda izbira med metuljčkom ali kravato ni nujno zapletena. Z malo premisleka je lahko odločitev lahka. Preprosto morate postaviti prava vprašanja. Je poroka bolj uradnega značaja ali sproščena? Kako se želim počutiti na ta dan?

Kravate in metuljčki so na voljo v vseh možnih barvah in vzorcih, zato se zabavajte s preizkušanjem, dokler ne odkrijete tiste, ki vam je najbolj všeč.  Le previdno pri barvni kombinaciji. Če je obred na prostem ali ležerne narave, je lahko dodatek v leseni izvedbi.

Nogavice in čevlji

Vedno je prava poslastica videti nogavico z zabavnimi vzorci, ki kukajo izpod hlačnic, kljub dejstvu, da so nogavice običajno neopazne.  Sami presodite ali lahko pretiravate ali boste šli raje v klasiko. Svetuje se, da nogavice niso temnejših barv kot poročna obutev. Obutev je lahko klasična, in elegantna, ali sproščeno poletna kot so na primer mokasini. Zadnje čase veliko ženiniov vidimo v elegantni različici superg.